Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης αποφαίνεται υπέρ του πρωθυπουργού σε περίπτωση που θα μπορούσε νομικά να είναι αρχηγός κράτους, παραμένει πρωθυπουργός.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης αποφάσισε ότι ο πρώην επικεφαλής του NCPO δεν ήταν «άλλος αξιωματούχος του κράτους», ανοίγοντας τον δρόμο στον πρωθυπουργό Prayut Chan-o-cha για να παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης. Η «διευκρίνιση» δεν αποτελεί έκπληξη για τους πολιτικούς ειδήμονες που προέβλεψαν το αποτέλεσμα πολύ πριν έρθει σε επίσημη ακρόαση με το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Το ζήτημα σχετικά με το καθεστώς της πρωθυπουργίας του στρατηγού Prayut τέθηκε ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου από περίπου 100 βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ιδιότητά του ως πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης θα έπρεπε να τερματιστεί επειδή ήταν επίσης επικεφαλής του NCPO, μια θέση που θεωρείται ως «άλλος αξιωματούχος του κατάσταση» την εποχή του
διορισμός σύμφωνα με το άρθρο 170 (4) και το άρθρο 98 (15) του Συντάγματος.

Πριν από τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, η Εκλογική Επιτροπή και ο Διαμεσολαβητής είχαν αποφανθεί χωριστά ότι ο επικεφαλής του NCPO δεν είναι «ο άλλος αξιωματούχος του κράτους». Το Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε την απόφασή του χωρίς να διεξαγάγει έρευνες με το σκεπτικό ότι επρόκειτο για ζήτημα νομιμότητας.

Παρατήρησαν, για λόγους σαφήνειας, στην Ταϊλάνδη «άλλος αξιωματούχος του κράτους» είναι διαφορετικός, σε νομικούς όρους, από τον «κρατικό αξιωματούχο».

Πηγή: Thaiger, Thai PBS world

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/