Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης λέει ότι η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά δεν υπάρχει ύφεση, η τόνωση θα αυξήσει την ανάπτυξη

ΜΠΑΝΓΚΟΚ (Reuters) – Η οικονομία της Ταϊλάνδης απλώς επιβραδύνεται αλλά δεν βρίσκεται ακόμη σε ύφεση και τα πρόσφατα ανακοινωθέντα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης θα συμβάλουν στην άνοδο της ανάπτυξης στο 3% φέτος, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

 

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας αναπτύχθηκε μόνο κατά 2.3% το δεύτερο τρίμηνο, τον πιο αδύναμο ετήσιο ρυθμό εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια, καθώς οι εξαγωγές της, βασικός μοχλός ανάπτυξης, υποχώρησαν εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων και ισχυρού νομίσματος THB=TH. Το μπατ είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ασία, σημειώνοντας άνοδο 6.4% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος.

 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο τόνωσης 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα περιλαμβάνει στήριξη για τους αγρότες και τον τουρισμό σε μια προσπάθεια να τονώσει την εγχώρια δραστηριότητα.

 

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η οικονομία της Ταϊλάνδης δεν έχει διολισθήσει σε ύφεση, καθώς εξακολουθούμε να αναπτύσσουμε αλλά με πιο αργό ρυθμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Uttama Savanayana.

 

Εκτός από το πακέτο τόνωσης, η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις επενδύσεις από κρατικές επιχειρήσεις σε περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια μπατ (9.80 δισεκατομμύρια δολάρια) ως στόχο για το τρέχον οικονομικό έτος έως τον Σεπτέμβριο, είπε. Ο επενδυτικός προϋπολογισμός των κρατικών επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10% για το επόμενο οικονομικό έτος, πρόσθεσε.

 

Την Τετάρτη, μια μεικτή επιτροπή τραπεζών, εμπορίου και βιομηχανίας δήλωσε ότι ανησυχεί για την εξαρτώμενη από το εμπόριο οικονομία, η οποία στερείται «υποστηρικτικών παραγόντων» και θα μπορούσε να αναπτυχθεί λιγότερο από την πρόβλεψή της 2.9%-3.3% φέτος.

 

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία ενδέχεται να αναπτυχθεί λιγότερο από 3% φέτος, μετά από ανάπτυξη 4.1% πέρυσι.

 

Ο Uttama είπε ότι δεν ανησυχεί για τα υψηλά επίπεδα χρέους των νοικοκυριών, καθώς ορισμένα δάνεια αφορούσαν επιχειρήσεις και εξακολουθούσαν να δημιουργούν εισόδημα, ενώ κάποια άλλα ήταν εξασφαλισμένα.

 

«Αλλά δεν εφησυχάζουμε», είπε. «Θα το παρακολουθούμε στενά, αν και δεν είναι ακόμα ανησυχητικό».

 

Στα τέλη Μαρτίου, το χρέος των νοικοκυριών της Ταϊλάνδης ήταν σχεδόν 13 τρισεκατομμύρια μπατ (346.04 δισεκατομμύρια λίρες), ή ισοδύναμο με το 78.7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), ένα από τα υψηλότερα στην Ασία και από 53.5% στις αρχές του 2009.

 

Το υψηλό χρέος έχει επιβαρύνει την ιδιωτική κατανάλωση, που αποτελεί το ήμισυ της οικονομίας, και ανησυχεί την κεντρική τράπεζα.

Πηγή/Φωτογραφία: Reuters

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/