Τι σημαίνουν τα Εκλογικά Αποτελέσματα και πού πηγαίνει η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης από εδώ για αρχάριους

Το παρακάτω άρθρο είναι ευγενική προσφορά του Reuters. Όλα τα εύσημα δίνονται σε αυτούς. Το αναδημοσιεύουμε καθώς παρέχει μια εξαιρετική, αμερόληπτη περίληψη του τι σημαίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών σε αυτό το σημείο για την Ταϊλάνδη.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ (Reuters) – Δύο ημέρες μετά τις εκλογές που είχαν σκοπό να αποκαταστήσουν τη δημοκρατική εξουσία και τη σταθερότητα, η Ταϊλάνδη έχει βυθιστεί βαθύτερα στην αβεβαιότητα χάρη σε ένα περίπλοκο κοινοβουλευτικό σύστημα που οι επικριτές λένε ότι επινόησε η στρατιωτική χούντα για να σκοντάψει τους αντιπάλους της.

Η Εκλογική Επιτροπή έχει κατηγορηθεί για ανικανότητα και ακόμη και συνενοχή σε εξαπάτηση στην ψηφοφορία της Κυριακής και ενδέχεται να χρειαστούν άλλες έξι εβδομάδες για να δημοσιευθούν τα επίσημα αποτελέσματα για την Κάτω Βουλή των 500 εδρών.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα τους νικητές των 350 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά οι υπόλοιπες δεν θα ανακοινωθούν μέχρι τις 9 Μαΐου.
Μέχρι τότε, θα είναι ασαφές εάν η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιστεί από το κόμμα που θέλει τον ηγέτη της χούντας και πρώην στρατιωτικό αρχηγό Prayuth Chan-Ocha να παραμείνει στην πρωθυπουργία ή το «δημοκρατικό μέτωπο» που ηγείται το κόμμα που ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2014 .

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ;
Εν μέρει λόγω των περίπλοκων εκλογικών κανόνων που γράφτηκαν από υποστηρικτές της χούντας πριν από τρία χρόνια, και εν μέρει επειδή η Εκλογική Επιτροπή δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την πλήρη καταμέτρηση.

Τα περισσότερα κόμματα, στην πραγματικότητα, εκτιμούν το χονδρικό μερίδιό τους στις έδρες από επιμέρους αποτελέσματα και και οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται για τη δημιουργία συνασπισμού σε αυτή τη βάση.

Το κόμμα του Prayuth έχει πιθανώς αρκετές ψήφους για να τον διατηρήσει ως πρωθυπουργό, αλλά χρειάζεται εταίρους συνασπισμού στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, για να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση.

ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;
Επισήμως, ο μαγικός αριθμός για την επιλογή του επόμενου πρωθυπουργού είναι οι 376 ψήφοι – η πλειοψηφία της συνδυασμένης ψηφοφορίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων των 500 εδρών και της Γερουσίας των 250 εδρών.

Αλλά η πρόκληση να φτάσει στις 376 ψήφους είναι διαφορετική για τα δύο στρατόπεδα.

Επειδή η Γερουσία διορίζεται εξ ολοκλήρου από τη χούντα, το κόμμα του Prayuth χρειάζεται μόνο περίπου 126 έδρες στη Βουλή, είτε μόνο του είτε με εταίρους του συνασπισμού.
Αλλά το «δημοκρατικό μέτωπο» των κομμάτων που ηγούνται πιστοί του έκπτωτου πρώην πρωθυπουργού Ταξίν Σιναουάτρα πρέπει να κερδίσει 376 από τις 500 έδρες της Βουλής για να επιλέξει τον πρωθυπουργό, επειδή δεν μπορεί να υπολογίζει σε πολλές, ή ακόμη και σε καμία ψήφο στη Γερουσία.

ΕΔΡΕΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΕΔΡΕΣ
Μόνο 350 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγονται άμεσα ως «έδρες εκλογικής περιφέρειας», όπου ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους κερδίζει την περιφέρεια σε ένα σύστημα πρώτου παρελθόντος.

Οι νικητές αυτών των θέσεων ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Το φιλο-Τακσίν αντιπολιτευόμενο κόμμα Pheu Thai κέρδισε 137 έδρες στη Βουλή, ενώ το υπέρ της χούντας κόμμα Palang Pracharat, το οποίο θέλει να διατηρήσει τον Prayuth στην εξουσία, κέρδισε 97 έδρες.

Το αδέσμευτο κόμμα Bhumjaithai, το οποίο έχει επίσημα ευθυγραμμιστεί με κανένα από τα δύο στρατόπεδα, κέρδισε 39 έδρες. Το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο δήλωσε ότι δεν θα ταχθεί με το Pheu Thai, κέρδισε 33 έδρες.

Ένα νέο προοδευτικό κόμμα, το Future Forward, κέρδισε 30 έδρες. Θα ήταν μέρος ενός αντιχουντικού δημοκρατικού μετώπου.

Άλλα κόμματα κέρδισαν 14 έδρες.

ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΠΑΡΤΙ
Οι υπόλοιπες 150 «κομματικές έδρες» στην κάτω βουλή κατανέμονται σύμφωνα με μια περίπλοκη φόρμουλα που βασίζεται στον συνολικό αριθμό των ψήφων και στο μερίδιο κάθε κόμματος στις ψήφους σε εθνικό επίπεδο.

Ο τύπος διαιρεί τον συνολικό αριθμό των ψήφων σε εθνικό επίπεδο με τις 500 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Έτσι, αν ψήφιζαν 40 εκατομμύρια άνθρωποι, η «αξία» μιας έδρας της Βουλής θα ήταν 80,000 ψήφοι.

Ο τύπος περιορίζει αποτελεσματικά τον αριθμό των εδρών που μπορεί να κερδίσει ένα κόμμα. Εάν ένα κόμμα έχει ήδη φτάσει ή είναι κοντά στο όριο του στις εκλογικές έδρες, δεν μπορεί να πάρει άλλες κομματικές έδρες.

Η ακριβής κατανομή των εδρών του κόμματος δεν θα γίνει γνωστή έως ότου η Εκλογική Επιτροπή ανακοινώσει ανεπίσημα αποτελέσματα, τα οποία αναμένονται την Παρασκευή. Αυτό θα δείξει το σύνολο των ψήφων και το μερίδιο των κομμάτων σε αυτές.

Ωστόσο, οι οριστικοί αριθμοί δεν θα ανακοινωθούν μέχρι τις 9 Μαΐου, όταν θα δημοσιευτούν τα επίσημα αποτελέσματα. Τούτου λεχθέντος, μερικά αποτελέσματα έως και 94 τοις εκατό που δημοσιεύθηκαν την Κυριακή το βράδυ προσφέρουν ενδείξεις.

Επειδή το Pheu Thai έχει ήδη 137 έδρες εκλογικής περιφέρειας, μπορεί κάλλιστα να έχει υπερβεί το «ανώτατο όριο» των εδρών του και επομένως είναι απίθανο να πάρει κάποια έδρα στο κόμμα.

Αλλά το Palang Pracharat έχει μόνο 97 έδρες εκλογικής περιφέρειας, και δεδομένου ότι ήταν επίσης επικεφαλής της εθνικής λαϊκής ψήφου, είναι πιθανό να κερδίσει 15-25 περισσότερες έδρες στο κόμμα.

Η προσθήκη των εδρών μαζί θα έφερνε το Palang Pracharat πολύ κοντά στις 126 έδρες που χρειάζεται για να ψηφίσει τον Prayuth ως πρωθυπουργό, γι' αυτό πολλοί υποθέτουν ότι ο ηγέτης της χούντας θα παραμείνει.

ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Τεχνικά και οι δύο πλευρές θα χρειάζονταν μόλις περισσότερες από 250 έδρες, ή το ήμισυ της κάτω βουλής των 500 βουλευτών, για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, το «δημοκρατικό μέτωπο» θα χρειαζόταν 376 έδρες στη Βουλή για να εγκρίνει πρώτα έναν από τους υποψηφίους πρωθυπουργούς από την πλευρά του, καθώς δεν μπορούσε να βασιστεί σε μέλη της Γερουσίας που διορίστηκε από τη χούντα για να υποστηρίξει τους υποψηφίους του.

Το Palang Pracharat, υποθέτοντας ότι όλα τα μέλη της Γερουσίας ψηφίζουν στη σειρά, θα πλησιάσει τις 126 έδρες που απαιτούνται για να παραμείνει ο Prayuth. Ωστόσο, θα χρειαστεί εταίρους συνασπισμού που θα μπορούν να βασίζονται σε περισσότερες από 250 έδρες στη Βουλή για να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού.

Εγγραφείτε
ΠΗΓΉReuters, Thai Visa
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/