Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να κατασκευάσει τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα στον κόσμο για να προωθήσει την πράσινη ώθηση

ΜΠΑΝΓΚΟΚ (BLOOMBERG) – Η Ταϊλάνδη σχεδιάζει να κατασκευάσει τις μεγαλύτερες πλωτές ηλιακές φάρμες στον κόσμο για να τροφοδοτήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας και να ενισχύσει το μερίδιο της χώρας σε καθαρή ενέργεια.

Η κρατική Αρχή Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ταϊλάνδης (EGAT) θα επιπλέει 16 ηλιακά πάρκα με συνδυασμένη ισχύ άνω των 2.7 γιγαβάτ σε εννέα από τις δεξαμενές υδροηλεκτρικών φραγμάτων της έως το 2037, δήλωσε ο κ. Thepparat Theppitak, αναπληρωτής κυβερνήτης της εταιρείας κοινής ωφέλειας. Αρκετά από τα προτεινόμενα έργα έχουν υπερδιπλάσιο μέγεθος από το μεγαλύτερο πλωτό σύστημα στον κόσμο τώρα και το εγχείρημα ξεπερνά τα 1.3 γιγαβάτ παραγωγής που έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως από τον Οκτώβριο.

Το σχέδιο αντιπροσωπεύει ένα φιλόδοξο στοίχημα για την Ταϊλάνδη στην πλωτή ηλιακή ενέργεια, η οποία τείνει να είναι πιο ακριβή από τις επίγειες μονάδες που κυριαρχούν στον τομέα. Εάν η EGAT κατασκευάσει όλα τα προτεινόμενα έργα της, η εταιρεία λέει ότι η πλωτή ηλιακή ενέργεια θα αντιπροσωπεύει το ένα δέκατο των πηγών καθαρής ενέργειας της χώρας, σε σύγκριση με μόλις 1 τοις εκατό της παγκόσμιας ηλιακής δυναμικότητας έως το 2050, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Καθώς το κόστος του ηλιακού εξοπλισμού μειώνεται, πολλοί προγραμματιστές εξετάζουν το νερό με σύνδεση στο δίκτυο», δήλωσε η κα Jenny Chase, επικεφαλής της ηλιακής ανάλυσης του Bloomberg στο Λονδίνο. "Αυτός φαίνεται να είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός μακροπρόθεσμου και καλά δομημένου σχεδιασμού, με μεμονωμένα έργα που έχουν ήδη εντοπιστεί."

Η τοποθέτηση των σταθμών σε υπάρχουσες δεξαμενές υδροηλεκτρικής ενέργειας σημαίνει ότι η εταιρεία δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει τόσα πολλά για την υποδομή συνδέοντάς την στο δίκτυο και το σύστημα θα βελτιώσει τη συνολική παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών, σύμφωνα με τον κ. Thepparat. Στο μέλλον, η εταιρεία θα χρησιμοποιεί επίσης μπαταρίες ιόντων λιθίου για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τα πλωτά εργοστάσια.
Η Ταϊλάνδη έχει κινηθεί προς την παραγωγή περισσότερης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τα τελευταία χρόνια. Έχει θέσει ως στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελούν το 27 τοις εκατό της συνολικής δυναμικότητας έως το 2037, σύμφωνα με το τελευταίο σχέδιο ανάπτυξης της ενέργειας.

Η προσφορά για το πρώτο πλωτό ηλιακό έργο θα ξεκινήσει σε δύο μήνες και θα είναι ανοιχτή σε διεθνείς εταιρείες, είπε ο κ. Thepparat, με τον προϋπολογισμό να ορίζεται στα δύο δισεκατομμύρια μπατ (85 εκατομμύρια S$) για ένα αγρόκτημα 45 μεγαβάτ (MW) στο φράγμα Sirindhorn στο βορειοανατολική Ταϊλάνδη. Αυτό το εργοστάσιο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος.

Τα πλωτά συστήματα θεωρούνται περίπου 18 τοις εκατό πιο ακριβά από τα επίγεια λόγω της ανάγκης για πλωτήρες, αγκυροβόλια και πιο ανθεκτικά ηλεκτρικά εξαρτήματα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ωστόσο, τα έργα παρακάμπτουν τη χρήση γης σε δάση και γεωργικές εκτάσεις και το νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ψύξη των ηλιακών συλλεκτών, αυξάνοντας την απόδοση κατά 10%, είπε ο κ. Thepparat.

Οκτώ από τις 16 προγραμματισμένες πλωτές μονάδες της EGAT θα ήταν μεγαλύτερες από αυτό που είναι τώρα το μεγαλύτερο στον κόσμο, ένα σύστημα 150 MW που επιπλέει πάνω από ένα κατεστραμμένο ανθρακωρυχείο στην Κίνα. Το μεγαλύτερο της Ταϊλάνδης θα είναι το αγρόκτημα 325 MW στο φράγμα Sirikit στη βόρεια Ταϊλάνδη, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2035.

«Η υδροηλεκτρική και η ηλιακή ενέργεια θα λειτουργήσουν σε συνέργεια σε αυτό το έργο και θα χρησιμοποιήσουν τα υπάρχοντα περιουσιακά μας στοιχεία και πόρους», είπε ο κ. Thepparat σε συνέντευξη τη Δευτέρα (4 Μαρτίου) στα κεντρικά γραφεία της EGAT κοντά στην Μπανγκόκ. «Έχουμε μελετήσει και σχεδιάσει αυτό το έργο πολύ προσεκτικά».

Εγγραφείτε
ΠΗΓΉBloomberg
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/