Οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης μειώθηκαν κατά 5.65% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

Οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης σημείωσαν συρρίκνωση 5.65 τοις εκατό σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, σε μεγάλο βαθμό λόγω των επιπτώσεων του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, της ανατίμησης του ταϊλανδικού μπατ και της αύξησης του ανταγωνισμού από τις αγορές της ASEAN.

Τον Ιανουάριο η συνολική αξία εξαγωγών του Βασιλείου ανήλθε σε 18.993 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (593.87 δισεκατομμύρια Bt), ενώ η αξία των εισαγωγών ήταν 23.026 δισεκατομμύρια δολάρια, οδηγώντας σε εμπορικό έλλειμμα 4.032 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν την πτώση της αξίας των εξαγωγών είναι ο εμπορικός πόλεμος, η ανατίμηση του μπατ και η αύξηση του ανταγωνισμού», δήλωσε ο Πιμτσάνοκ Βονκόρπον, γενικός διευθυντής του Γραφείου Εμπορικής Πολιτικής και Στρατηγικής (TPSO) του υπουργείου Εμπορίου σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Τον Ιανουάριο, οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης υπέστησαν καθαρή απώλεια 240.5 εκατομμυρίων δολαρίων ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου.

Οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης προς την Κίνα που βρίσκονται στην αλυσίδα εφοδιασμού που επηρεάστηκε από τον εμπορικό πόλεμο μειώθηκαν κατά 17.3%, μειώνοντας τις συνολικές εξαγωγές κατά 393.4 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έρευνα της TPSO. Τα βασικά αγαθά αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν τις εξαγωγές αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων στην Κίνα, η οποία συρρικνώθηκε κατά 49.7% τον Ιανουάριο, και τα εξαρτήματα υπολογιστών και κυκλωμάτων, που συρρικνώθηκαν κατά 22.3%.

Εν τω μεταξύ, τα ταϊλανδικά προϊόντα που επωφελήθηκαν από την αντικατάσταση κινεζικών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ αυξήθηκαν μόνο κατά 9.4 τοις εκατό τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τη συνολική αξία των εξαγωγών κατά 148 εκατομμύρια δολάρια. Τα προϊόντα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνουν αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τα οποία αυξήθηκαν κατά 26.6 τοις εκατό και το σίδηρο, που αυξήθηκε κατά 66.8 τοις εκατό.

Ωστόσο, ο Pimchanok προειδοποίησε ότι οι εξαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο εγγύς μέλλον, καθώς η Συμφωνία Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά-Συμφωνίας (USMCA) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αμερικανικών εισαγωγών ανταλλακτικών αυτοκινήτων από την Ταϊλάνδη.

Επιπλέον, η ανατίμηση του ταϊλανδέζικου μπατ σε 31 Bt ανά δολάριο ΗΠΑ τον Ιανουάριο έκανε τα ταϊλανδικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά προϊόντα, είπε ο Pimchanok.

«Το μπατ θα συνεχίσει να αυξάνεται φέτος. Θα υπάρξουν πιθανώς υψηλότερες εισροές ξένου νομίσματος στην οικονομία της Ταϊλάνδης μέσω του τουρισμού, των επενδύσεων στο χρηματιστήριο και του Ανατολικού Οικονομικού Διαδρόμου», δήλωσε ο Prinn Panitchapakdi, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου της Ταϊλάνδης (SET) κατά τη διάρκεια ξεχωριστή εκδήλωση. Ο Prinn είναι επίσης επικεφαλής της CLSA Securities (Ταϊλάνδη).

Ο Πιμτσάνοκ πρόσθεσε: «Το μπατ μπορεί να εκτιμηθεί περαιτέρω, ειδικά εάν οι επερχόμενες γενικές εκλογές κυλήσουν ομαλά».

Η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά της ASEAN αποτελεί επίσης πρόκληση για τις εξαγωγές της Ταϊλάνδης.
«Μπορεί να υπάρξει αυξημένος ανταγωνισμός για τις εξαγωγές της Ταϊλάνδης, καθώς ορισμένοι γείτονες της ASEAN έχουν υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) με άλλες χώρες», συνέχισε, αναφέροντας ως παράδειγμα τη συμφωνία ΣΕΣ μεταξύ Βιετνάμ και ΕΕ.

Μετά από συρρίκνωση 23.6% το 2018, οι εξαγωγές καουτσούκ σημείωσαν συνεχιζόμενη πτώση 15.1% τον Ιανουάριο.

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στην εκτροπή του εμπορίου από την Κίνα, έναν βασικό αγοραστή του ταϊλανδικού καουτσούκ. Η Κίνα έχει αρχίσει να επενδύει στην παραγωγή καουτσούκ σε ξένες αγορές όπως το Λάος και η Καμπότζη, και αντ' αυτού εισάγει από αυτές τις αγορές», εξήγησε ο Pimchanok.

Δεδομένης της εκτίμησης του μπατ της Ταϊλάνδης και του αυξημένου ανταγωνισμού από τους γείτονες της ASEAN, ο γενικός διευθυντής δήλωσε ότι στο μέλλον, οι Ταϊλανδοί παραγωγοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση των προτύπων υψηλής ποιότητας των προϊόντων τους.

Εγγραφείτε
ΠΗΓΉΤο Έθνος
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/