Η Ταϊλάνδη υπερασπίζεται την απόφαση για κράτηση ποδοσφαιριστή, κατηγορεί την Αυστραλία

ΜΠΑΝΓΚΟΚ: Η Ταϊλάνδη υπερασπίστηκε την Τετάρτη (6 Φεβρουαρίου) τη σύλληψή της ενός ποδοσφαιριστή από το Μπαχρέιν με καθεστώς πρόσφυγα στην Αυστραλία, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι τον κράτησαν μόνο επειδή οι αυστραλιανές αρχές έστειλαν «κόκκινη ειδοποίηση» της Ιντερπόλ αφότου επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο για την Μπανγκόκ.

Η υπόθεση του Hakeem Al Araibi έχει προκαλέσει διεθνή κριτική καθώς ένα δικαστήριο της Ταϊλάνδης εξετάζει αίτημα έκδοσης από το Μπαχρέιν για να εκτίσει ποινή 10 ετών που σχετίζεται με τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης του 2011. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Μπανγκόκ τον Νοέμβριο όταν πέταξε από την Αυστραλία στην Ταϊλάνδη με τη σύζυγό του για μήνα του μέλιτος.

Ο Araibi, 25 ετών, λέει ότι αντιμετωπίζει βασανιστήρια αν επιστρέψει στο Μπαχρέιν. Λέει ότι θέλει μόνο να επιστρέψει στην Αυστραλία, όπου ζει από το 2014 και παίζει σε ποδοσφαιρικό σύλλογο της Μελβούρνης.
Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον κάλεσε εκ νέου την Τρίτη να αφεθεί ελεύθερος ο Αραΐμπι και να σταλεί πίσω στην Αυστραλία, λέγοντας ότι «ενοχλήθηκε» όταν είδε φωτογραφίες του Αράιμπι σε δεσμά καθώς έφτασε για μια ακρόαση στο δικαστήριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο φυλακισμένος ποδοσφαιριστής αποχωρεί από το ποινικό δικαστήριο στην Ταϊλάνδη στις 4 Φεβρουαρίου

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ενημέρωσε μια δήλωση σχετικά με την υπόθεση νωρίς την Τετάρτη, την οποία περιέγραψε ως «εμπλέκονται δύο χώρες που ανταγωνίζονται για την επιμέλεια του κ. Χακίμ».

 

Ανέφερε ότι η Ταϊλάνδη ενεπλάκη μόνο «τυχαία» αφού ένα αστυνομικό γραφείο που χειρίζεται τα θέματα της Ιντερπόλ στην Αυστραλία ενημέρωσε τις αρχές της Ταϊλάνδης ότι ο Araibi είχε επιβιβαστεί σε πτήση για την Μπανγκόκ και ήταν αντικείμενο «κόκκινης ειδοποίησης» από το Μπαχρέιν.

«Χρειάστηκαν αρκετές ημέρες μετά την άφιξη του κ. Hakeem μέχρι να μας ενημερώσουν οι αυστραλιανές αρχές ότι η κόκκινη ειδοποίηση είχε ακυρωθεί», ανέφερε η δήλωση.

«Εως τότε, οι νομικές διαδικασίες στην Ταϊλάνδη σχετικά με τον κ. Hakeem είχαν ήδη ξεκινήσει και δεν μπορούσαν να ανατραπούν», ανέφερε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Marise Payne κάλεσε τις αρχές της Ταϊλάνδης να χρησιμοποιήσουν τη διακριτική τους ευχέρεια στην περίπτωση του Araibi.

«Δεδομένου ότι είναι μόνιμος κάτοικος της χώρας μας, στο δρόμο για την ιθαγένεια, ενθαρρύναμε την κυβέρνηση του Μπαχρέιν να μην προχωρήσει στην αίτηση έκδοσης και ενθαρρύναμε την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να ασκήσει τη διακριτική ευχέρεια που έχει στη διάθεσή της », είπε στην Australian Broadcasting Corporation από τη Σαμόα.
Το γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Αυστραλίας επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία είχε ενημερώσει τις αρχές της Ταϊλάνδης ότι ένα άτομο με κόκκινη ειδοποίηση ήταν καθ' οδόν για την Ταϊλάνδη, αλλά δεν είπε εάν το γραφείο γνώριζε ότι ο Araibi είχε καθεστώς πρόσφυγα.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ταϊλάνδης έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει ενημέρωση για την υπόθεση αργότερα την Τετάρτη.

Ο Araibi καταδικάστηκε για βανδαλισμό αστυνομικού τμήματος κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Μπαχρέιν το 2011 και καταδικάστηκε ερήμην σε 10 χρόνια φυλάκιση μετά τη φυγή του.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι έπαιζε σε έναν τηλεοπτικό αγώνα ποδοσφαίρου την ώρα της επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη είπε ότι ο Αραΐμπι βασανίστηκε από τις αρχές του Μπαχρέιν λόγω των πολιτικών δραστηριοτήτων του αδελφού του κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Αραβικής Άνοιξης το 2011.
Οι αρχές του Μπαχρέιν αρνούνται τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια.

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.channelnewsasia.com/news/asia/thailand-blames-australia-for-arrest-of-refugee-bahraini-footballer-11206492

Εγγραφείτε
ΠΗΓΉΕιδήσεις καναλιών Ασία
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/