Το μπατ συνεχίζει να γίνεται όλο και πιο δυνατό - Να γιατί

Πίστωση: Bloomberg

Δεν μπορεί να σταματήσει το μπατ της Ταϊλάνδης.

Η περσινή με τις καλύτερες επιδόσεις στην αναδυόμενη Ασία σημείωσε ράλι 4.2 τοις εκατό έναντι του δολαρίου φέτος, το μεγαλύτερο κέρδος στην περιοχή, και αυτό που οδηγεί την άνοδό της περιλαμβάνει μια σειρά από τοπικούς και ξένους παράγοντες. Απλώς για να αναφέρουμε μερικά:

Υποστηρικτικοί Παράγοντες που Ήρθαν τον Ιανουάριο
Οι παγκόσμιοι επενδυτές αγόρασαν καθαρές τοπικές μετοχές 256 εκατομμυρίων δολαρίων αυτόν τον μήνα έως τις 30 Ιανουαρίου, τη μεγαλύτερη εισροή από τον Σεπτέμβριο του 2016

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Δεκέμβριο από 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας την εκτίμηση για πλεόνασμα 3.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Το υπόλοιπο ήταν πλεονασματικό κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ανήλθε συνολικά σε 37.7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018

Ο πληθωρισμός παραμένει ευνοϊκός στο 0.4% τον Δεκέμβριο, η χαμηλότερη άνοδος από το 2017. Το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει οικονομική ανάπτυξη 4% το 2019, με τις εξαγωγές να αναμένεται να αυξηθούν κατά 4.5%.

Οι αφίξεις τουριστών θα φτάσουν τα 41.1 εκατομμύρια το 2019, σύμφωνα με την κυβέρνηση

Το νόμισμα κινείται επίσης σε ένα κύμα αισιοδοξίας για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς μια πιο εύστοχη Federal Reserve μειώνει την ανοδική πίεση στο δολάριο, ενώ οι προοπτικές για χαλάρωση της εμπορικής έντασης ΗΠΑ-Κίνας ενισχύουν την όρεξη για κινδύνους

«Το μπατ μπορεί να συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση», δήλωσε ο Jitipol Puksamatanan, επικεφαλής στρατηγικής στην Krung Thai Bank Pcl, η οποία ήταν η δεύτερη πιο ακριβής πρόβλεψη για το νόμισμα το τελευταίο τρίμηνο στην κατάταξη του Bloomberg. Οι ισχυρές άμεσες ξένες επενδύσεις, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εν μέσω χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και ο υποτονικός πληθωρισμός υποστηρίζουν επίσης το μπατ, είπε.

Η προοπτική μιας νέας αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα συμβάλει στην ώθηση του νομίσματος, ειδικά υπό το φως μιας πιθανής παύσης της σύσφιξης από την Federal Reserve, δήλωσε ο Jitipol. Το μπατ θα ενισχυθεί στα 31 μέχρι το τέλος του έτους, προέβλεψε, σε σύγκριση με 31.221 όπου διαπραγματευόταν στις 2:53 μ.μ. στην Μπανγκόκ.

Η Τράπεζα της Ταϊλάνδης επίσης δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ για την ανατίμηση του μπατ. Η ισχύς του νομίσματος είναι μια καλή ευκαιρία για τις ταϊλανδικές εταιρείες να εισάγουν μηχανήματα για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο βοηθός διοικητής της κεντρικής τράπεζας Chantavarn Sucharitakul.
Η ιστορία είναι οδηγός;

Αν η ιστορία είναι κάποιος οδηγός, οι προοπτικές του μπατ τον Φεβρουάριο συνεχίζουν να είναι αισιόδοξες. Το νόμισμα κέρδισε αυτόν τον μήνα τα οκτώ από τα τελευταία εννέα χρόνια.

Ωστόσο, για ορισμένους, οι πολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων γενικών εκλογών στη χώρα μετά το πραξικόπημα του 2014 που προγραμματίστηκε για τον Μάρτιο και η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης, παραμένουν κίνδυνος.

Όταν το γουάν πέσει, «το μπατ θα τραβηχτεί επίσης χαμηλότερα», δήλωσε ο Michael Every, επικεφαλής της έρευνας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ασίας με έδρα το Χονγκ Κονγκ στη Rabobank, η οποία ήταν η πιο ακριβής πρόβλεψη για το μπατ. «Επιπλέον, κάθε νέα κυβέρνηση θα ξοδέψει περισσότερα χρήματα και ως εκ τούτου θα μειώσει το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών».

Η Rabobank, βλέπει το νόμισμα στα 33.7 ανά δολάριο μέχρι το τέλος του έτους, με βάση την πτωτική άποψή του για το κινεζικό γουάν, είπε.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/