Οι αρσιβαρίστριες της Ταϊλάνδης αντιμετωπίζουν πιθανή Ολυμπιάδα μετά από έξι θετικά τεστ ναρκωτικών σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

ΛΟΝΔΙΝΟ (Reuters) – Οι αρσιβαρίστες της Ταϊλάνδης αντιμετωπίζουν αποκλεισμό από τους Αγώνες του Τόκιο 2020 μετά από έξι θετικά τεστ, δύο εκ των οποίων από τους ισχύοντες Ολυμπιονίκες, στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Οι Ταϊλανδοί συνελήφθησαν όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (IWF) πραγματοποίησε επιπλέον τεστ στην Κολωνία της Γερμανίας, σε δείγματα που ελήφθησαν τον περασμένο Νοέμβριο από «αθλητές-στόχους» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τουρκμενιστάν.

Κάθε έθνος με τρία ή περισσότερα θετικά σε ένα ημερολογιακό έτος αντιμετωπίζει απαγόρευση έως και τεσσάρων ετών. Η Ταϊλάνδη είχε έξι, από μια ομάδα 19, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, και έχει ακόμη δύο υποθέσεις ντόπινγκ που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη από τον Δεκέμβριο του 2017.

Η χώρα είχε επίσης εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο ντόπινγκ το 2011, όταν επτά έφηβες αποκλείστηκαν αφού βρέθηκαν θετικές, δύο από τις οποίες είναι μεταξύ των έξι νέων κρουσμάτων.

Η Ταϊλάνδη φιλοξενεί το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IWF τον Σεπτέμβριο, αλλά εάν διακοπεί θα πρέπει να αποσυρθεί.

Η IWF ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι είχε προηγουμένως αναστείλει εννέα χώρες για επανειλημμένα αδικήματα ντόπινγκ και «δεν θα διστάσει» να κάνει ξανά το ίδιο.

Η απόφαση θα ληφθεί από μια νέα επιτροπή κυρώσεων που θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες κατά του ντόπινγκ και δικηγόρους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Γερμανία και τη Νέα Ζηλανδία.

Τα δύο πρώτα από τα θετικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Ταϊλάνδης ανακοινώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου — η χάλκινη Ολυμπιονίκης σε υπερβαρέων βαρών γυναικών Duanganksnorn Chaidee και η 17χρονη Teerapat Chomchuen, ο μόνος άνδρας μεταξύ των έξι.

Οι άλλοι τέσσερις, που ονομάστηκαν από την IWF την Τετάρτη, είναι οι νυν Ολυμπιονίκες Sopita Tanasan (48kg) και Sukanya Srisurat (58kg), συν τους Thunya Sukcharoen και Chitchanok Pulsabsakul.

Οι Srisurat και Pulsabsakul ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του 2011 και τέθηκαν σε αναστολή για δύο χρόνια.

Η Srisurat και η Sukcharoen κέρδισαν και οι δύο το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τουρκμενιστάν, όπου η Ταϊλάνδη τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Κίνα στον πίνακα των μεταλλίων.

ΠΡΟΤΥΠΟ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών της Ταϊλάνδης (TAWA) γιόρτασε την 60η επέτειό της με μια επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία της IWF στη Βουδαπέστη, όπου ο πρόεδρός της, Boossaba Yodbangtoey, μίλησε για τα μεγάλα βήματα που έκανε το άθλημα.

Η Boossaba είναι γενική γραμματέας της Ασιατικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και ο σύζυγός της, Intarat Yodbangtoey, είναι αντιπρόεδρος της IWF.

Η Boossaba είπε στη Βουδαπέστη ότι η άρση βαρών ήταν το πιο δημοφιλές ολυμπιακό άθλημα της Ταϊλάνδης και ότι η επιτυχία της στη στρατολόγηση κοριτσιών στο άθλημα την έκανε «πρότυπο προς μίμηση».

Η TAWA ανέφερε σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ήταν «μεγάλη έκπληξη και σύγχυση» από τα νέα θετικά στοιχεία και ότι είχε ήδη ξεκινήσει μια εσωτερική έρευνα. «Εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν άδικοι, θα τιμωρηθούν», ανέφερε.

Ο Boosaba δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει όταν επικοινώνησε το Reuters.

Η IWF είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εξέτασε περισσότερους από τους μισούς από τους 600 αθλητές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, όμως, πραγματοποίησε περαιτέρω ανάλυση σε δείγματα «στοχευμένων αθλητών» στο εργαστήριο αντιντόπινγκ της Κολωνίας, χρησιμοποιώντας «την πιο εξελιγμένη διαθέσιμη τεχνική: Αέρια Χρωματογραφία-Φασματομετρία Μάζας Καύσης-Ισοτόπων (GC-C-IRMS)».

Αυτό οδήγησε στα θετικά της Ταϊλάνδης.

Η άρση βαρών είναι ουσιαστικά «σε δοκιμαστική περίοδο» στο Τόκιο 2020, αφού έχει ειπωθεί ότι η θέση της στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων πέρα ​​από αυτό είναι υπό εξέταση.

Η IWF έχει σκληρύνει τις διαδικασίες της κατά του ντόπινγκ και είπε: «Η IWF παραμένει δεσμευμένη στην εφαρμογή των πιο προηγμένων τεχνικών δοκιμών για να διασφαλίσει ότι η πολύ μικρή μειοψηφία που εξαπατά εντοπίζεται και τιμωρείται.

«Με τις προσπάθειες της IWF κατά του ντόπινγκ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών του 2018 της IWF, αυτό αποδείχθηκε για άλλη μια φορά».

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/