Δύο βουδιστές μοναχοί σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης από μουσουλμάνους αντάρτες στη νότια Ταϊλάνδη

Δύο βουδιστές μοναχοί σκοτώθηκαν σε επίθεση σε βουδιστικό ναό στη Νότια Ταϊλάνδη από μουσουλμάνους αντάρτες, ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του στρατού ορκίστηκαν να λογοδοτήσουν και να βρουν τα άτομα υπεύθυνα.

Μπανγκόκ: Ένοπλοι στο βαθύ νότο της Ταϊλάνδης πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο βουδιστές μοναχούς και τραυμάτισαν άλλους δύο μέσα σε έναν ναό, ανακοίνωσε η αστυνομία το Σάββατο, περιορίζοντας μια εβδομάδα φονικής βίας, καθώς ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να «τιμωρήσει» τους υπεύθυνους.

Μαυροφορεμένοι επιτιθέμενοι που έφεραν τουφέκια εισχώρησαν στον ναό Rattanaupap στην επαρχία Narathiwat κοντά στα σύνορα της Μαλαισίας το βράδυ της Παρασκευής και άρχισαν να πυροβολούν, είπε στον Τύπο ο τοπικός επιθεωρητής Pakdi Preechachon.

«Η επίθεση έλαβε χώρα γύρω στις 7:30 μ.μ. (1230 ώρα Ελλάδας) όταν ένας άγνωστος αριθμός ενόπλων ντυμένων στα μαύρα μπήκε στον ναό μέσω μιας πίσω περιοχής μέσω ενός κολπίσκου», είπε ο Πακντί.
«Δύο μοναχοί πυροβολήθηκαν στο ναό ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν».
Από το 2004, οι συγκρούσεις μεταξύ των Μαλαισιομουσουλμάνων ανταρτών και του βουδιστικού πλειοψηφούντος κράτους της Ταϊλάνδης που προσάρτησε την περιοχή πριν από έναν αιώνα έχουν σκοτώσει σχεδόν 7,000 ανθρώπους, κυρίως πολίτες και των δύο θρησκειών.

Ο ηγέτης της Χούντας και πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-Ο-Τσα καταδίκασε τους πυροβολισμούς στον ναό.
«Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε μια τέτοια θρασύτατη επίθεση και έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να ερευνήσουν και να βρουν τους δράστες για να τους τιμωρήσουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουντιπόνγκσε Πουνακάντα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τουλάχιστον 23 μοναχοί είχαν σκοτωθεί από το ξέσπασμα της εξέγερσης το 2004, χαρακτήρισε την επίθεση «αποκρουστική» και έγκλημα πολέμου, επειδή ένοπλοι κυνήγησαν πολίτες και χώρο λατρείας.

Οι φωτογραφίες δείχνουν μοναχούς να στέκονται δίπλα σε βαριά οπλισμένους Ταϊλανδούς στρατιώτες και ένα μπολ ελεημοσύνης μέσα στο συγκρότημα του ναού με τρύπες από σφαίρες.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ιμάμης στην ίδια επαρχία πυροβολήθηκε, αλλά δεν ήταν σαφές εάν η επίθεση στον ναό είχε σχέση.

Ο πυροβολισμός της Παρασκευής σημειώθηκε την ίδια μέρα που τέσσερις αξιωματούχοι ασφαλείας τραυματίστηκαν από δύο ξεχωριστές βόμβες στην άκρη του δρόμου και ένας αντάρτης σκοτώθηκε σε συμπλοκή κοντά σε σχολείο που έστειλε τους μαθητές στο σπίτι για την ημέρα.

Τέσσερις εθελοντές πολιτικής άμυνας σκοτώθηκαν επίσης σε πυροβολισμούς έξω από ένα σχολείο στις 10 Ιανουαρίου στην επαρχία Πατάνι του νότου, με τις δυνάμεις ασφαλείας να τραυματίζουν ένα αγόρι καθώς πυροβολούσαν αντάρτες που πιστεύεται ότι ήταν υπεύθυνοι.

Σε μια σπάνια δημόσια δήλωση με ημερομηνία 4 Ιανουαρίου, η κύρια ομάδα Μαλαισιανών-Μουσουλμάνων ανταρτών - η Barisan Revolusi Nasional (BRN) - που έχει τη διοίκηση και τον έλεγχο των περισσότερων από τους αντάρτες πεζούς, ορκίστηκε να «συνεχίσει να πολεμά».

«Το Σιάμ (Ταϊλάνδη) δεν μπορεί να αντέξει», έγραψε το BRN, υπογράφοντας με μια προειδοποίηση: «Μην βοηθήσετε και υποστηρίξετε τον Σιάμ».

Ο αναλυτής ασφαλείας Don Pathan είπε ότι η άνοδος της βίας συνδέεται με τις προσπάθειες των Ταϊλανδών διαπραγματευτών και των Μαλαισιανών διαμεσολαβητών πέρα ​​από τα σύνορα να «πιέσουν το κυβερνών συμβούλιο της BRN να έρθει στο τραπέζι χωρίς να προσφέρει πιθανές παραχωρήσεις».

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/