Η Ταϊλάνδη είναι πιθανό να εφαρμόσει πιο ανεκτική πολιτική για τους πρόσφυγες μετά από πρόσφατες περιπτώσεις υψηλού προφίλ

Ο επικεφαλής μετανάστευσης της Ταϊλάνδης υποσχέθηκε να μην αναγκάσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους «ακούσια», αφού η απελπισμένη έκκληση μιας Σαουδάραβας γυναίκας για επανεγκατάσταση τράβηξε την παγκόσμια προσοχή σε μια χώρα που δεν αναγνωρίζει τους αιτούντες άσυλο.

Η χώρα δεν έχει υπογράψει μια σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και έχει δεχθεί εδώ και καιρό πυρά επειδή τους κρατά σε κέντρα κράτησης ή τους απελαύνει σε κατασταλτικά καθεστώτα όπου αντιμετωπίζουν φυλακή ή χειρότερα.

Πολλές υποθέσεις δεν γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η 18χρονη Σαουδάραβα δραπέτης Rahaf Mohammed al-Qunun έφτασε στην Μπανγκόκ και απέτρεψε την απέλασή της, φράχτηκε σε ένα ξενοδοχείο του αεροδρομίου, στέλνοντας ζωντανά στο Twitter την αντιπαράθεση σε διεθνή κοινό.

Παραδόθηκε στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες μέσα σε λίγες μέρες και εγκαταστάθηκε στον Καναδά μέσα σε μια εβδομάδα, όπου την υποδέχθηκε η υπουργός Εξωτερικών Chrystia Freeland μετά την προσγείωση στο Τορόντο το Σάββατο.

Η Κουνούν είπε ότι υπέστη κακοποίηση στο υπερσυντηρητικό βασίλειο και αρνήθηκε να δει μέλη της οικογένειας που ήρθαν στην Ταϊλάνδη μετά την πτήση της.

Η αστραπιαία διεκπεραίωση της υπόθεσής της ήταν άνευ προηγουμένου για την Ταϊλάνδη και επιβλέπονταν σχεδόν από την αρχή μέχρι το τέλος από τον επικεφαλής μετανάστευσης Surachate Hakparn, έναν αξιωματούχο με γνώμονα τα μέσα ενημέρωσης με το παρατσούκλι «Big Joke» που διορίστηκε πρόσφατα στον ρόλο και ορκίστηκε μεταρρυθμίσεις.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη μεταχείριση των προσφύγων από την Ταϊλάνδη, ο Surachate είπε σε ένα ακροατήριο στη λέσχη ξένων ανταποκριτών ότι θα ακολουθούσε μια νέα προσέγγιση και ότι υπό την επίβλεψή του «δεν θα σταλεί κανείς πίσω στη χώρα εάν δεν θέλει να επιστρέψει .» Πρόσθεσε ότι ως επικεφαλής του τμήματος, «θα ακολουθούμε πλέον τα διεθνή πρότυπα».

Συνάντηση «μεγάλου αστείου» με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αντιμετωπίστηκαν με σκεπτικισμό, δεδομένης της σύλληψης στην Ταϊλάνδη τον Νοέμβριο του προσφυγικού ποδοσφαιριστή Hakeem Al-Araibi, ο οποίος είχε λάβει μόνιμη διαμονή στην Αυστραλία, αλλά τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ ενώ προσπαθούσε να πάει διακοπές.

Ο Al-Araibi, πρώην παίκτης της εθνικής ομάδας του Μπαχρέιν, καταζητείται με κατηγορίες σχετικά με τη ζημιά σε αστυνομικό τμήμα κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης στο κράτος του Κόλπου, αλλά οι οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε ότι έπαιζε έναν αγώνα εκείνη τη στιγμή και οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς .
Ο Surachate είπε ότι η υπόθεση ήταν διαφορετική καθώς υπήρχε ένα εκκρεμές ένταλμα σύλληψης για τον Al-Araibi στο Μπαχρέιν, αλλά είπε ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την υπόθεσή του στο δικαστήριο.

Η Αυστραλία ζήτησε να επιστρέψει ο Αλ-Αραΐμπι στη χώρα, όπου ζει στη Μελβούρνη και παίζει σε μια ημι-επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα.

Είπε επίσης ότι η επεξεργασία της εμπειρίας του Qunun δεν θα χρησιμεύσει ως πρότυπο για μελλοντικές υποθέσεις στην Ταϊλάνδη και αρνήθηκε ότι οι αρχές υπέκυψαν στις πιέσεις καθώς η ιστορία έγινε viral και ο Qunun συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες οπαδούς στο Twitter.

«Κάθε περίπτωση θα εξετάζεται κατά περίπτωση», είπε.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/