Η Ταϊλάνδη αυξάνει το βασικό επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2011

ΜΠΑΝΓΚΟΚ — Η Τράπεζα της Ταϊλάνδης, η κεντρική τράπεζα της χώρας, αύξησε το βασικό της επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2011, σε μια κίνηση να αμβλύνει τις αυξανόμενες οικονομικές ανησυχίες και την πιθανή αβεβαιότητα της αγοράς που σχετίζεται με τις επερχόμενες γενικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
Μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής της, η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο επαναγοράς μίας ημέρας κατά 0.25 ποσοστιαίες μονάδες στο 1.75% την Τετάρτη.
Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2011 και η τελευταία αλλαγή επιτοκίου ήταν τον Απρίλιο του 2015, όταν μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μίας ημέρας από 1.75% σε 1.50%.

Δύο βασικοί παράγοντες ήταν πίσω από την απόφαση για αύξηση των επιτοκίων.

Το πρώτο ήταν η ανάγκη να τιθασευτεί μια παρενέργεια της παρατεταμένης διευκολυντικής νομισματικής πολιτικής. Τα χαμηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει σε κερδοσκοπικές αγορές και συμπεριφορά αναζήτησης απόδοσης στην αγορά ακινήτων της Ταϊλάνδης. Αυτό έχει κάνει την οικονομία σταδιακά πιο ευάλωτη σε χρηματοοικονομικούς κλυδωνισμούς, για τους οποίους η κεντρική τράπεζα ανησυχούσε όλο και περισσότερο.

Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα ανακοίνωσε αυστηρότερους κανόνες για στεγαστικά δάνεια για να περιορίσει την κερδοσκοπία ακινήτων, με όριο 80% δανείου σε αξία για στεγαστικά δάνεια για σπίτια αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων μπατ (300,000 $) που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ωστόσο, «η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής είναι της άποψης ότι τα μακροπροληπτικά μέτρα από μόνα τους είναι ανεπαρκή για να περιορίσουν τέτοιους κινδύνους», δήλωσε ο Tim Leelahaphan, οικονομολόγος από την Standard Chartered Bank.

Ο δεύτερος παράγοντας πίσω από την άνοδο είναι η επιθυμία να δημιουργηθεί χώρος πολιτικής. «Είναι σχεδόν φυσική τάση οποιασδήποτε κεντρικής τράπεζας να αυξάνει τα επιτόκια πολιτικής της όταν η οικονομία της είναι σταθερή, προκειμένου να εξοικονομήσει χώρο για νομισματική χαλάρωση στο μέλλον», δήλωσε ο Yoichiro Yamaguchi, επικεφαλής οικονομολόγος της Sumitomo Mitsui Banking Corporation.

Αν και η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νοτιοανατολικής Ασίας επιβραδύνθηκε στο 3.3% το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε ετήσια βάση, από 4.6% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, η κεντρική τράπεζα θεωρεί την οικονομία εύρωστη.

«Οι επερχόμενες γενικές εκλογές είναι μια μεγάλη αβεβαιότητα για την οικονομία της Ταϊλάνδης», δήλωσε ο Yamaguchi. «Η κεντρική τράπεζα ήθελε να εξασφαλίσει χώρο για νομισματική χαλάρωση πριν από τις εκλογές, ώστε η τράπεζα να έχει ένα μέτρο για να στηρίξει την οικονομία της Ταϊλάνδης εάν συμβεί οτιδήποτε αρνητικό στην εκλογική διαδικασία».

Ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός στην Ταϊλάνδη. Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0.99% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό ήταν κάτω από το εύρος του ετήσιου στόχου της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό μεταξύ 1% και 4%.

Αν και η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να συνδεθεί με χαμηλό πληθωρισμό, η απόφαση της Τράπεζας της Ταϊλάνδης για το επιτόκιο υποδηλώνει ότι επέλεξε να αντιμετωπίσει την οικονομική ευπάθεια και να δημιουργήσει χώρο πολιτικής έναντι της διατήρησης σταθερού πληθωρισμού αυτή τη φορά.

Η απόφαση της τράπεζας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς, με ελάχιστες αντιδράσεις από τις αγορές μετοχών και συναλλάγματος και μια άνοδο να έχει ήδη σταδιακά τιμολογηθεί. Στην τελευταία συνεδρίαση πολιτικής τον Νοέμβριο, η επιτροπή ψήφισε τέσσερα προς τρία υπέρ της διατήρησης το βασικό επιτόκιο, ενώ τον Σεπτέμβριο το αποτέλεσμα ήταν ισχυρότερο πέντε προς δύο για να διατηρηθεί σταθερό.

Στη Νοτιοανατολική Ασία, κεντρικές τράπεζες όπως η Bank Indonesia και η Bangko Sentral ng Pilipinas αναγκάστηκαν να αυστηροποιούν συνεχώς τις πολιτικές τους προκειμένου να προστατεύουν τα νομίσματά τους από πτώση λόγω της επιθετικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η Τράπεζα της Ταϊλάνδης είναι απίθανο να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, καθώς το νόμισμα της χώρας είναι σχετικά σταθερό σε σύγκριση με τις ομοτίμους της περιοχής. Ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η επόμενη άνοδος θα έρθει στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

 

Εγγραφείτε
ΠΗΓΉΑσία Νικέι
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/