Η ύποπτη μαύρη τοποθεσία της CIA στην Ταϊλάνδη θα γίνει τουριστικό αξιοθέατο

Δεν υπάρχουν πολλά τουριστικά αξιοθέατα που προβάλλουν τον εαυτό τους λέγοντας «δεν υπάρχει τίποτα να δεις εδώ». Αλλά το Ιστορικό Μουσείο Ramasun Camp στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη δεν είναι ο μέσος προορισμός σας: είναι μεταξύ των τοποθεσιών που υπάρχουν υπόνοιες ότι φιλοξενούν έναν μαύρο ιστότοπο της CIA και μια μυστική φυλακή βασανιστηρίων.

Η βάση που θα ανοίξει ως μουσείο το Σάββατο, ξεκίνησε ως ο 7ος ραδιοφωνικός σταθμός έρευνας του αμερικανικού στρατού το 1964 και σύμφωνα με την επίσημη ιστορία χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ για να κατασκοπεύσει τους κομμουνιστές και να ελέγξει τις κινήσεις των αεροπλάνων μέχρι το 1976.

Ανεπίσημα και πιο πρόσφατα, είναι μία από τις τρεις τοποθεσίες στην απομακρυσμένη βορειοανατολική επαρχία Udon Thani για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι αποτελούν μέρος του παγκόσμιου δικτύου μυστικών τοποθεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ όπου ύποπτοι για τρομοκράτες υποβλήθηκαν σε ενισχυμένη ανάκριση.

Ο πρώτος διεθνής χώρος κράτησης της CIA ήταν στην Ταϊλάνδη και το δίκτυο ήταν πιο ενεργό μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, όταν οι κρατούμενοι αναφέρθηκαν ότι έπεσαν με νερό ή χτυπούσαν επανειλημμένα τα κεφάλια τους σε τοίχους.

Ο αντισυνταγματάρχης Ratkrit Daengthaisong, διοικητής του τάγματος που επιβλέπει τον Ramasun, είπε ότι έχει ερευνήσει και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το συγκρότημα δεν φιλοξενούσε ποτέ μυστικές εγκαταστάσεις.

«Πιστεύω ότι είναι επειδή το συγκρότημα είναι απαγορευμένο σε ξένους, ενώ οι ντόπιοι γνωρίζουν μια υπόγεια σήραγγα», είπε στην εφημερίδα Bangkok Post. «Αυτό μπορεί να τους δώσει μια αίσθηση μυστικότητας».

Ο Ράτκριτ είπε ότι μίλησε με πολλούς παλιούς και κανείς δεν είδε ποτέ τίποτα. «Έτσι, θα ανοίξουμε την κατασκήνωση Ramasun στο κοινό και θα τους αφήσουμε να το δουν μόνοι τους. Θα δείτε ένα κτίριο ραντάρ που περιβάλλεται από γιγάντιους πύργους ραντάρ και μια υπόγεια σήραγγα μήκους 300 μέτρων».

Ο Ramasun φημολογείται εδώ και καιρό ότι ήταν το μέρος που πήρε η CIA τον Riduan Isamuddin, γνωστός και ως Hambali, μετά τη σύλληψή του το 2003. Τότε ο πιο καταζητούμενος ύποπτος τρομοκρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας, με συνδέσμους με εκείνους που ενορχήστρωσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τις βομβιστικές επιθέσεις σε νυχτερινό κέντρο του Μπαλί το 2002 που σκότωσε 202 ανθρώπους, ο Χάμπαλι κρατήθηκε σε μυστική τοποθεσία για τρία χρόνια πριν φτάσει στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Η κυβέρνηση Ιστοσελίδα του καταλόγου τουρισμού της Ταϊλάνδης, , λέει ο Ramasun εγκαταλείφθηκε μεταξύ 1976 και 1997. Εκείνη την περίοδο, ο εξοπλισμός ραντάρ έμεινε σε αδράνεια και το υλικό κλοπή. Μερικά από τα κτίρια έγιναν «ενδιαιτήματα νυχτερίδων».

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Ταϊλάνδης αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη σε μαύρες τοποθεσίες της CIA και οι ΗΠΑ ούτε επιβεβαίωσαν ούτε αρνήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν τη χώρα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Το θέμα ήρθε ξανά νωρίτερα φέτος, όταν η Τζίνα Χάσπελ επιλέχθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να γίνει διευθύντρια της CIA.

Χασπέλ σύμφωνα με πληροφορίες διηύθυνε μια μαύρη τοποθεσία με την κωδική ονομασία Cat's Eye στο Udon Thani, όπου επέβλεπε την ανάκριση του βομβαρδιστή USS Cole Abd al-Rahim al-Nashiri. Ήταν η ίδια τοποθεσία όπου ο Αμπού Ζουμπαϊντά επιβιβάστηκε στο νερό 83 φορές μέσα σε ένα μήνα, πριν φτάσει η Χάσπελ.

Υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες, ωστόσο, σχετικά με το εάν η τοποθεσία που έτρεχε η Χάσπελ ήταν το Ραμασούν ή ήταν προσαρτημένη στην αεροπορική βάση Udon Thani, 14 χιλιόμετρα μακριά. Αυτή η βάση εξακολουθεί να λειτουργεί και δεν είναι πιθανό να είναι ανοιχτή στο κοινό σύντομα.

Εγγραφείτε
ΠΗΓΉSydney Morning Herald ευγενική παραχώρηση Michael Ruffles
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/