Η βία κατά των όπλων στην Ταϊλάνδη αυξάνεται στα ύψη, περισσότεροι θάνατοι κατά κεφαλήν από τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ταϊλάνδη-

Η Ταϊλάνδη είναι ευρέως γνωστή ως η χώρα του χαμόγελου. Αλλά μέσα στον ιστό της κοινωνίας της υπάρχει ένα υποκείμενο πρότυπο χρήσης πυροβόλων όπλων.

Μελέτες δείχνουν ότι η Ταϊλάνδη έχει υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών που σχετίζονται με όπλα κατά κεφαλήν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μια χώρα όπου οι φονικοί πυροβολισμοί κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων και στην πολιτική ατζέντα. Η Ταϊλάνδη είναι δεύτερη μόνο μετά τις Φιλιππίνες στην περιοχή.

Υπάρχουν εκατομμύρια ισχυρά όπλα σε όλη τη χώρα και πολλά από αυτά είναι παράνομα και μη καταχωρημένα.

Το 2016, σημειώθηκαν περισσότερες από 3,000 ανθρωποκτονίες με πυροβόλο όπλο στη χώρα – ποσοστό 4.45 θανάτων ανά 100,000 άτομα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Το ποσοστό της Ταϊλάνδης είναι σχεδόν οκταπλάσιο από αυτό της γειτονικής Μαλαισίας και όταν αφαιρούνται οι θάνατοι από ένοπλες συγκρούσεις, είναι ακόμη μεγαλύτερο από μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου, το Ιράκ.

Οι περισσότερες από τις ανθρωποκτονίες στην Ταϊλάνδη αποδίδονται σε εγκληματικά στοιχεία, δραστηριότητα συμμοριών ή συγκρούσεις που σχετίζονται με απώλεια προσώπου ή προσωπικά παράπονα. Δεν υπάρχει το κύμα μαζικών πυροβολισμών που συμβαίνουν τόσο συχνά στις ΗΠΑ.

«Μερικές φορές μπαίνουμε σε μια σύγκρουση και τα όπλα φαίνεται να είναι η απάντηση. Τα όπλα κάνουν τους ανθρώπους ίσους», δήλωσε ο Pol Col Naras Savestanan, γενικός διευθυντής του Τμήματος Σωφρονιστικών Σωφρονισμών της χώρας.

Ωστόσο, παρά τα υψηλά ποσοστά βίας, οι αρχές της Ταϊλάνδης δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα για το πόσα όπλα υπάρχουν στους δρόμους.

ΜΙΑ ΣΚΟΛΛΗ ΕΙΚΟΝΑ

Ο άνθρωπος που είναι επιφορτισμένος με τη συλλογή εθνικών δεδομένων παραδέχεται ότι είναι ελλιπή και ακατάστατα. Όλα τα αρχεία σε όλη τη χώρα από τότε που εισήχθησαν οι νόμοι περί οπλοκατοχής το 1947 έχουν καταγραφεί μόνο χειροκίνητα με το χέρι.

«Όχι μόνο αυτό, όλα τα αρχεία είναι διάσπαρτα στις περιφέρειες και στα επαρχιακά γραφεία. Υπάρχουν λάθη. Είχαμε πέντε έως έξι εκατομμύρια άδειες και τώρα προσπαθούμε να τις τοποθετήσουμε σε έναν υπολογιστή», δήλωσε ο Chamnanwit Terat, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Τμήματος Επαρχιακής Διοίκησης.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν διπλοτυπίες ή μια άδεια που ανήκει σε πολλά όπλα και επομένως πρέπει να περάσουμε από αυτά τα λάθη μια περίπτωση τη φορά».

Το τμήμα προσπαθεί να δημιουργήσει μια κεντρική, διαδικτυακή βάση δεδομένων για τα εθνικά αρχεία όπλων, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τη χώρα πιο υπεύθυνη για τα όπλα της.

Ο Chamnanwit πιστεύει ότι η αυτοάμυνα είναι ένας δικαιολογημένος λόγος για τους «ώριμους» πολίτες να κατέχουν πυροβόλα όπλα, ειδικά όταν, όπως παραδέχεται, «δεν μπορούν πάντα να βασίζονται στην προστασία του κράτους». Ωστόσο, θέλει να γίνουν αυστηρότεροι οι νόμοι αδειοδότησης ώστε να επιτραπεί η εξέταση της καταλληλότητας ενός ατόμου να κατέχει όπλο.

«Προσωπικά, πιστεύω ότι όσοι κατέχουν ή χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα θα πρέπει να ανανεώνουν κάθε τόσο την άδειά τους. Αλλά από τώρα, μόλις λάβετε την άδεια να πάρετε το όπλο σας, μπορείτε να το κρατήσετε για μια ζωή. Μπορεί να συμπεριφέρεστε καλά φέτος, αλλά τι γίνεται την επόμενη χρονιά; Κι αν σε στείλουν φυλακή;»

Αυτό είναι ένα απόσπασμα από το πλήρες άρθρο στο Channel News Asia. Σύνδεσμος παρακάτω.

Εγγραφείτε
ΠΗΓΉΕιδήσεις καναλιών Ασία
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/