Η αλήθεια πίσω από τους νόμους της Ταϊλάνδης για συκοφαντική δυσφήμιση και τον νόμο περί εγκλημάτων υπολογιστών

Ταϊλάνδη-

Πρόσφατα, μια ιστορία έχει κάνει τα νέα σχετικά με έναν ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου στην Πατάγια που ασκεί νομικές κατηγορίες εναντίον ενός εξέχοντος μέλους μιας ομάδας κριτικής του Facebook Meal για αρνητική κριτική. Εμείς εδώ στο The Pattaya News δεν πρόκειται να ονομάσουμε κανένα από τα μέρη ούτε να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες (Επίσης, για νομικούς λόγους) αλλά θα σχολιάσουμε γενικά την κατάσταση καθώς προκαλεί πολλή συζήτηση στους τοπικούς πίνακες μηνυμάτων. Φαίνεται ότι η πλειοψηφία των ατόμων που σχολιάζουν δεν γνωρίζουν τη νομοθεσία της Ταϊλάνδης ή δεν συμφωνούν με αυτήν. Είτε συμφωνείτε με αυτό είτε όχι, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ΕΙΝΑΙ νόμος.

Πρώτον, οι περισσότεροι μακροχρόνιοι αναγνώστες πινάκων μηνυμάτων στην Ταϊλάνδη θα παρατηρήσουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολύ μετριασμένοι και δεν επιτρέπουν όνομα και ντροπή, αρνητικές κριτικές ή συκοφαντίες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εμπλεκόμενος ιστότοπος μπορεί επίσης να είναι συμβαλλόμενος σε νομικές κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση και συκοφαντία. Οι περισσότερες ενότητες σχολίων (συμπεριλαμβανομένης της δικής μας) ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν επιτρέπεται η συκοφαντία, η συκοφαντία και οτιδήποτε επικρίνει την κυβέρνηση. Δεν έχει σημασία αν η χώρα σας έχει ελευθερία λόγου ή μπορείτε να δημοσιεύσετε ό,τι θέλετε στην πατρίδα σας. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ.

Δεύτερον, οι περισσότεροι νόμοι στην Ταϊλάνδη ευνοούν τον ιδιοκτήτη ή τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, όχι τον καταναλωτή ή τον ενοικιαστή. Στις δυτικές χώρες αυτό συνήθως αντιστρέφεται. Και πάλι, είτε συμφωνείτε με αυτό είτε όχι, αυτός είναι ο νόμος της Ταϊλάνδης.

Τρίτον, στην Ταϊλάνδη η συκοφαντία/Η συκοφαντία/Δυσφήμηση είναι τόσο αστικό όσο και ποινικό αδίκημα. Ας ρίξουμε μια ματιά στον νόμο:

Εδώ είναι, με την ευγενική παραχώρηση του Siam Legal, ο πραγματικός νόμος όπως είναι γραμμένος για τη δυσφήμιση:

 

Κωδικός Τμήματος: 0326 – 0333

Ποινικός κώδικας

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΒΛΗΜΑΤΑ
ΤΙΤΛΟΣ XI
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Κεφάλαιο 3: Αδίκημα δυσφήμισης

Άρθρο 326. Δυσφήμηση

Όποιος καταλογίζει οτιδήποτε στον άλλον ενώπιον τρίτου κατά τρόπο που είναι πιθανό να βλάψει τη φήμη αυτού του άλλου ή να εκθέσει το άλλο πρόσωπο σε μίσος ή περιφρόνηση, λέγεται ότι διαπράττει συκοφαντική δυσφήμιση και τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει ένα έτος ή πρόστιμο που δεν υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες μπατ ή και τα δύο.

Άρθρο 327. Συκοφαντική δυσφήμιση στην οικογένεια

Όποιος καταλογίζει οτιδήποτε στον αποθανόντα ενώπιον του τρίτου προσώπου, και αυτός ο καταλογισμός είναι πιθανό να βλάψει τη φήμη του πατέρα, της μητέρας, του συζύγου ή του παιδιού του θανόντος ή να εκθέσει αυτό το πρόσωπο που μισούσε ή εξαπατήθηκε για συκοφαντική δυσφήμιση, και τιμωρείται όπως ορίζει το άρθρο 326.

Άρθρο 328. Δυσφήμηση με Δημοσίευση

Εάν το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης διαπράττεται μέσω δημοσίευσης εγγράφου, σχεδίου, ζωγραφικής, κινηματογραφικής ταινίας, εικόνας ή επιστολών που γίνονται ορατά με οποιοδήποτε μέσο, ​​δίσκος γραμμοφώνου ή άλλου οργάνου ηχογράφησης, ηχογράφησης εικόνας ή επιστολών, ή με μετάδοση ή διάδοση εικόνας, ή με διάδοση με οποιοδήποτε άλλο μέσο, ​​ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη και χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις διακόσιες χιλιάδες μπατ.

Ενότητα 329. Δήλωση καλής πίστης

Ένα άτομο, καλόπιστα, εκφράζει οποιαδήποτε γνώμη ή δήλωση:

  1. Ως αυτοδικαίωση ή υπεράσπιση ή για προστασία έννομου συμφέροντος·
  2. Με την ιδιότητα του υπαλλήλου κατά την άσκηση των καθηκόντων του·
  3. Ως δίκαιο σχόλιο για οποιοδήποτε πρόσωπο ή πράγμα που υπόκειται σε δημόσια κριτική. ή
  4. Ως δίκαιη αναφορά της ανοιχτής διαδικασίας οποιουδήποτε Δικαστηρίου ή συνεδρίασης

δεν θα είναι ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση.

Ενότητα 330. Η αλήθεια ως άμυνα

Σε περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμισης, εάν ο διωκόμενος για συκοφαντική δυσφήμιση μπορεί να αποδείξει ότι ο καταλογισμός που έγινε από αυτόν είναι αληθινός, δεν τιμωρείται. Αλλά δεν θα του επιτρέπεται να αποδείξει εάν αυτός ο καταλογισμός αφορά προσωπικά ζητήματα και η απόδειξη αυτή δεν θα είναι προς όφελος του κοινού.

Άρθρο 331. Γνώμη σε δικαστική διαδικασία

Ο διάδικος σε μια υπόθεση ή ο δικηγόρος του διαδίκου που εκφράζει γνώμη ή δήλωση στη διαδικασία του Δικαστηρίου υπέρ της υπόθεσής του δεν θα είναι αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης.

Άρθρο 332. Τιμωρία

Σε περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμισης κατά την οποία κρίνεται ότι ο κατηγορούμενος είναι ένοχος, το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει:

  1. Να αρπάξει και να καταστρέψει το δυσφημιστικό υλικό ή μέρος αυτού.
  2. Να δημοσιεύσει ολόκληρη ή μέρος της απόφασης σε μία ή περισσότερες εφημερίδες μία ή περισσότερες φορές με έξοδα του κατηγορουμένου.

Άρθρο 333. Συνθετικό αδίκημα

Τα αδικήματα του παρόντος κεφαλαίου είναι σύνθετα αδικήματα. Εάν ο ζημιωθείς στη συκοφαντική δυσφήμιση πεθάνει πριν υποβάλει καταγγελία, ο πατέρας, η μητέρα, η σύζυγος ή το παιδί του θανόντος μπορούν να υποβάλουν καταγγελία και θεωρείται ότι το άτομο αυτό είναι ο τραυματίας.

Με απλά λόγια, εάν βλάψετε τη φήμη ενός ατόμου, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησής του ενώπιον τρίτου μέρους (Π.χ. Πίνακας μηνυμάτων ή ομάδα Facebook) παραβιάζετε το νόμο και αντιμετωπίζετε δύο χρόνια φυλάκιση. Αυτό, σε συνδυασμό με την πράξη για τα εγκλήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθιστά αντίθετη με το νόμο τη δημοσίευση συκοφαντικής και συκοφαντικής κριτικής μιας επιχείρησης ή ενός ατόμου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσο λίγοι ιστότοποι αναθεώρησης, δεν υπάρχει κραυγή για την Ταϊλάνδη και το δικαστήριο της κοινής γνώμης είναι σπάνιο εδώ. Ακόμη και το να κάνετε like σε μια αρνητική ανάρτηση ή να κάνετε ένα αρνητικό σχόλιο στο Facebook μπορεί και ΕΧΕΙ βάλει τους ανθρώπους σε μπελάδες.

Τώρα, τι γίνεται αν οι δηλώσεις για την επιχείρηση είναι αληθινές; Στην Ταϊλάνδη, αυτό δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι αν βλάπτει τη φήμη δημόσια (Πρόσωπο) του άλλου ατόμου ή της εταιρείας ΕΚΤΟΣ ΑΝ ωφελεί το κοινό συνολικά. Εάν είναι ένα ιδιωτικό θέμα για την ποιότητα του ας πούμε, ένα πρωινό σε ένα εστιατόριο και ο πελάτης το κάνει μεγάλο θέμα σε όλο το facebook και το twitter, ενώ θα έπρεπε να ήταν ένα ιδιωτικό θέμα είτε μεταξύ του ιδιοκτήτη και του πελάτη είτε θα έπρεπε να είχε μεταφερθεί σε μικρό δικαστήριο αξιώσεων εάν χρειαστεί, ο πελάτης θα κάνει λάθος. Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι παλεύουν με αυτό σε συγκεκριμένους πίνακες μηνυμάτων είναι ότι είναι το αντίθετο από τις Δυτικές Χώρες. Και πάλι, όμως, αυτός είναι ο νόμος της Ταϊλάνδης.

Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στην πράξη των εγκλημάτων υπολογιστών και πώς αυτό ισχύει για κάποιον που κάνει μια αρνητική κριτική για μια επιχείρηση ή ένα άτομο:

 

Ο νόμος για τα εγκλήματα υπολογιστών

Τα πιο εκτελεστά μέρη των νόμων για τη συκοφαντία και τη συκοφαντία προέρχονται από τον νόμο περί εγκλημάτων υπολογιστών. Ψηφίστηκε το 2007 και αναθεωρήθηκε πρόσφατα, ο νόμος λέει ότι, όχι μόνο λογοδοτεί το άτομο που γράφει δυσφημιστικά σχόλια – αλλά και οποιοσδήποτε ιστότοπος, webmaster ή οποιοσδήποτε άλλος θεωρείται «μεσάζων» των πληροφοριών που δεν κάνει τίποτα για να τις αναφέρει ή να τις αφαιρέσει.  Γνωρίζουμε εδώ στο The Pattaya News ότι η ομάδα facebook όπου δημοσιεύτηκε αυτό όντως αφαίρεσε το υλικό. Ωστόσο, η απλή φιλοξενία ή η εκτέλεση μιας ομάδας κριτικής χωρίς προσεκτική εποπτεία θα μπορούσε να σας βάλει σε μπελάδες. Στην πραγματικότητα, ακόμη και το να κάνετε like στη δημοσίευση όπου κάποιος έκανε μια αρνητική κριτική θα μπορούσε να σας κάνει επίσης νομικά υπεύθυνους.

Επομένως, να είστε προσεκτικοί με το να κάνετε "μου αρέσει" ή να "μοιράζεστε" πιθανώς απαράδεκτο υλικό, καθώς δεν θέλετε να κολλήσετε στο τέλος κάποιας δυσάρεστης δικαστικής διαμάχης στην Ταϊλάνδη!

Αν και είναι θετικό ότι ο νόμος για τα εγκλήματα υπολογιστών θεσπίστηκε αρχικά για να προστατεύσει τη μοναρχία και όχι για ασήμαντα ζητήματα μεταξύ ενός στενοχωρημένου πελάτη και ενός θυμωμένου ιδιοκτήτη τοπικής επιχείρησης, εμείς εδώ στο The Pattaya News συμβουλεύουμε να επιλύσετε ένα ζήτημα ένας προς έναν με η διοίκηση αντί να τους «ανατινάζει» στα social media. Εάν δεν μπορεί να επιλυθεί και είναι σοβαρό ζήτημα, για αυτό είναι το δικαστικό σύστημα.

Ας ελπίσουμε ότι αυτό είναι εκπαιδευτικό για τους ανθρώπους.

Εγγραφείτε
ΠΗΓΉSiam Legal
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης της TPN Media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής, αλλά έχει ζήσει επίσης στο Ντάλας, τη Σαρασότα και το Πόρτσμουθ. Το υπόβαθρό του είναι στις λιανικές πωλήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και τη διαχείριση λειτουργιών και έχει γράψει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και πολλά χρόνια. Ζει στην Πατάγια για περισσότερα από εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνήστε μαζί μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε e-mail στο Editor@ThePattayanews.com Σχετικά με εμάς: https://thepattayanews.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thepattayanews.com/contact-us/